ПРВАЦИ ЕВРОПЕ - УСПЕШНИ СПОРТИСТИ ИЗ НАШЕГ КОМШИЛУКА
19.05.2015

ПРВАЦИ ЕВРОПЕ - УСПЕШНИ СПОРТИСТИ ИЗ НАШЕГ КОМШИЛУКА

Председник Градске општине Палилула, Бобан Џунић примио је успешне спортисте: Бранислава Миленковића, најбољег powerlifterа на Балкану и Марка Ђорђевића КИК боксера и судију у овом спорту и уручио им захвалнице општине Палилула за резултате и допринос унапређењу спорта и здравих стилова живота. Спорт и развој физичке културе има важно место у стратешким активностима Градске општине Палилула. Руководство ове градске општине, по речима председника Бобана Џунића, ослушкује потребе својих грађана и остварује успешну сарадњу са бројним организацијама, образовним установама, удружењима и клубовима.

О резултатима на недавно одржаним спортским такмичењима и сарадњи спортиста са општином Палилула говорило се и на конференцији за новинаре која је одржана у овој градској општини у присуству представника Канцеларије за младе општине и чланова општинског Већа..

Бранислав Миленковић, првак Европе у Powerliftingu-Bench Press Raw (дисциплина снаге) имао је успешан наступ на IV Балканском шампионату. Он је у конкуренцији преко 130 такмичара из Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе и Србије, ка члан тима репрезентације Србије, освојио прво место и златну медаљу у категорији (сениора) узраста од 23-39 година до 90 кг у дисциплини Bench Press Raw, подигавши 180 кг. Бранислав је вишеструки првак у овом спорту, па је, осим овог Балканског првенства, 2011. године освојио Државно првенство, када је уједно и поставио рекорд у својој категорији а 2013.године је постао европски првак у powerlifting-u. Powerlifting (дисциплине снаге) је спортска грана у којој апсолутну доминацију има снага. У овом спорту право на учешће имају и мушкарци и жене. Циљ је подићи и задржати што је могуће већу килажу, а такмичење се састоји из три дисциплине: Benč pres (потисан на равној клупи), дубоки чучањ и мртво вучење или једном речју триатлон. Поред триатлона постоји и посебно такмичење у коме се такмичари надмећу само у Benč presu. Победом на Балканском првенству Бранислав се директно квалификовао за учешће на Европском првенству у powerlifting-u, које ће бити одржано у Енглеској од 8. до 13. јуна 2015. године. Овај успешни спортиста тренутно ради и као персонални тренер у Olymp Fitness центру, посвећен је активном тренирању и припреми за предстојећа такмичења.

Марко Ђорђевић, је кик боксер и судија. На сениорском Првенству Србије у кик боксу (low kick), одржаном 09.маја ове године у Власотинцу, освојио је ТРЕЋЕ место и бронзану медаљу у дисциплини LOW KICK у класи Б, категорија +91 килограм, Марко је члан КИК Бокс клуба Ниш, осим учешча на такмичењима он је и национални судија. Радно је ангажован у Управи Градске општине Палилула-Ниш. Кик бокс или Kickboxing је савремени борилачки спорт ког је седамдесестих година прошлог века осмислио Мајк Андерсон као западњачки одговор на источњачке борилачке вештине. Иако се ради о јединственом спорту, кик бокс није назив за јединствену вештину већ обухвата неколико различитих борилачких дисциплина. Под њега спадају: полу-контакт, лаки-контакт, пуни-контакт (full contact) , лоу-кик (low kick или ниски ударац), тајландски кик бокс, музичке форме а, у последње време и Аеро кик бокс односно комбинација кик бокса и аеробика. По речима Марка Ђорђевића Град Ниш ће од 25. до 29. јуна 2015. године бити домаћин КИК БОКС ПРВЕНСТВА БАЛКАНА „НИШ 2015" које ће се одржати у организацији КИК БОКС КЛУБА „НИШ. Ово је прво међународно такмичење које ће бити организовано у овом спорту у Нишу и очекује се учешће преко 500 такмичара из: Бугарске, Турске, Молдавије, Румуније, Црне Горе, Македоније, Албаније, Хрватске, Грчке, Босне и Херцеговине, Словеније и Србије. (Д.Видојковић, текст и фотографије)